Kiertotaloudella pyritään siihen, että ihmiskunta toimii maapallon kantokyvyn rajoissa tuhlaamatta kallisarvoisia luonnonvaroja. Kiertotalous on tuotannon ja kulutuksen malli, jossa ei tuoteta jatkuvasti uusia tavaroita, vaan jo olemassa olevaa materiaalia ja tuotteita hyödynnetään mahdollisimman pitkään.
Kiertotaloudessa keskeistä on kestävä kulutus – niin kuluttajien kuin yritysten, tuottajien, suunnittelijoiden kuin päättäjienkin ohjauksessa. Kiertotalouteen siirtymä on välttämätöntä, jos haluamme pitää maapallon elinkykyisenä ja hillitä ilmastonmuutosta. Resurssien fiksulla käytöllä säästyy luonnonvarojen lisäksi rahaa ja vähennetään kasvihuonepäästöjä.
Kiertotalouden mallissa valmistettavien tuotteiden kestävyys ja ympäristövaikutukset koko elinkaaren matkalla otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Kun tuote tulee elinkaarensa päähän, sen materiaalit pyritään aina kun mahdollista yhä hyödyntämään, jolloin ne luovat lisäarvoa uudelleen.
Kiertotalouden mukainen kuluttaminen perustuu vahvasti omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen sekä lainaamiseen, yhteiskäyttöön, korjaamiseen, kunnostukseen, kierrätykseen ja materiaalien hyödyntämiseen edelleen uusissa tarkoituksissa. Monelle tuttu ja arkinen kiertotaloutta edistävä toimi on esimerkiksi korjauttaa kengät suutarilla uuden parin ostamisen sijaan.
Kiertotalouden vastakohta on perinteinen, luonnonvaroja tuhlaava lineaarinen talousmalli, jossa tuotteet valmistetaan, kulutetaan ja heitetään pois. Lineaarisessa mallissa tavaroiden tuottajat voivat myös hyötyä siitä, että he tarkoituksellisesti suunnittelevat tuotteita, joita ei voi huoltaa tai korjata. Tällä hetkellä noin 90 prosenttia luontokadosta johtuu raaka-aineiden käyttöönotosta – nykyisessä mallissa raaka-aineita hankitaan ja hyödynnetään kestämättömästi ja heitetään hukkaan suurelta osin liian nopeasti.
Esimerkkejä kiertotaloutta edistävistä tuotteista ja palveluista
Lineaarisesta talousmallista kiertotalouteen siirtymä vaatii yrittäjiltä ja päättäjiltä toimia kestävämpien toimintatapojen luomiseksi. Tavaroiden valmistajien tulisi edistää kiertotaloutta esimerkiksi valmistamalla pitkäkestoisia tuotteita, joita on mahdollista huoltaa, korjata ja hyödyntää uudelleen. Toisaalta myös kuluttajalla on valtaa kestävämmän kulutuskulttuurin luomisessa.
Me voimme auttaa välttämällä kertakäyttötuotteita, minimoimalla hävikkiä ja jätettä sekä suosia ostoksia, joiden pakkaukset ja muut materiaalit ovat kierrätettävissä. Koska tarkoituksena on säästää resursseja, yleisesti harkitumpi ostaminen on jo hyvä ensiaskel.
Kiertotalouden palveluita ovat esimerkiksi kierrätykseen keskittyvät tavara- ja vaatemyymälät, ompelu- ja suutaripalvelut, kulkuneuvojen yhteiskäyttöpalvelut tai vaikkapa vaatelainaamot. Palveluiden lisäksi kiertotaloutta edistävät konkreettiset tuotteet, kun niiden valmistus ja suunnittelu on tehty siten, että tuotteen koko elinkaari raaka-aineesta valmistukseen ja käyttöön, kierrätykseen, materiaalien lajitteluun ja uudelleenkäytön mahdollisuuksia myöten on mietitty tarkkaan.
Esimerkiksi Swappie kunnostaa ja myy uudelleen käytettyjä älypuhelimia, joka säästää niiden valmsitukseen tarvittavia kallisarvoisia raaka-aineita. Pure Wasten vaatemallistot valmistetaan 100% kierrätysmateriaalista, jolloin vaatetuotanto ei kuormita uuden raaka-aineen hankinnalla vaan hyödyntää muutoin jätteeksi joutuvaa materiaalia. Monet arkiset kestotuotteet ovat myös kiertotaloustuotteita: kierrätysmateriaalista valmistetut kestorätit, monia vuosia kestävät take away -kahvikupit ja juomapullot, kestohöylät ja kuukupit edistävät materiaalien kestävämpää käyttöä ja kertakäyttökulttuurista luopumista.
Osallistu kiertotalouden kehittämisprojektiin!
Ostavastuullisesti.fi on mukana Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamassa hankkeessa, jossa pyritään helpottamaan kiertotalouden palveluiden ja mahdollisuuksien löytämistä sekä lisäämään kiertotalouden palveluiden näkyvyyttä. Hankkeessa kehitettävän alustan avulla kuluttajat voivat saada lisää elinaikaa esimerkiksi kodin tekstiileille ja kalusteille kunnostamalla, korjaamalla ja huoltamalla niitä. Alustaa luomassa ovat Turun ammattikorkeakoulu, Infine (Ostavastuullisesti.fi) ja CoReorient yhdessä yritysten, kuluttajien sekä järjestöjen kanssa.
Haluaisitko olla mukana palvelun testiryhmässä syksyllä 2022? Jätä yhteystietosi sähköpostitse: info@ostavastuullisesti.fi!
Kuluttajakiertotaloushanke on Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama.
Artikkelin kansikuva: Fauzan