Kuvassa Vastuullisuuspaneelin jäsen Markus Terho, kilpailun mediakumppanin JCDecaux’n Compliance Manager Anna Merentie sekä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta Tuomas Korkiakangas ja Eeva Louko.
Suomen vastuullisin tuote -kilpailun tavoitteena on nostaa parrasvaloihin kestävää elämäntapaa tukevia tuotteita ja palveluita. Vuoden 2025 vastuullisimmaksi tuotteeksi valikoitui Koti & vapaa-aika -kategoriassa voiton vei Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja sen Second hand -myymälät ja verkkokauppa.
Kilpailun tavoitteena on kirittää ja tukea valmistajia vastuullisempien tuotteiden ja valmistusmenetelmien kehittämisessä. Kilpailun finalistit ja voittajat valitsee riippumaton Vastuullisuuspaneeli.
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuluttajille suunnatut Second hand -myymälät ja verkkokauppa ovat kiertotalouden edelläkävijöitä. Kierrätyskeskus on luonut kaikenlaisia kuluttajia varten suunnatun positiivisen ostoskokemuksen, jossa palvelumuotoilulla on luotu aito ja hyväksytty vaihtoehto uuden tuotteen ostamiselle. Kierrätyskeskus tukee lisäksi vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja harjoittaa kiertotaloutta myös korjaus- ja kunnostustoiminnan kautta.
“On hienoa, että raadin mietelmässä nostettiin esiin myös tekemämme työllistämistyö. On tähdellistä sekä meille mutta myös koko yhteiskunnallisten yritysten osalta, että työllistämistyön arvo nähdään ympäristötyön rinnalla tasa-arvoisena alueena,” kommentoi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen viestintäpäällikkö Eeva Louko.
Asiakasymmärrystä vastuullisuusanalyysin avulla
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus tekee jatkuvasti vastuullisuusarviointia jo nyt ja kilpailuun osallistuminen oli yksi lisätapa tehdä tätä vastuullisuustyötä ja täydentää sen työkalupakkia. Tuotteiden ja vastuullisuuden tutkimus tuo uusia tapoja ymmärtää omaa tuotetta kokonaisvaltaisesti ja myös asiakkaan näkökulmasta. “Pyrimme lisäämään asiakasymmärrystämme jatkuvasti ja tämä kilpailu oli mielenkiintoinen mahdollisuus kartoittaa tunnettuuttamme ja toimintamme näkyvyyttä vastuullisena yrityksenä,” Eeva kertoo. “Kyseessä on ulkopuolinen ja neutraali arvio toiminnastamme asiantuntijaraadin mutta toisaalta myös tavallisen ihmisen näkökulmasta. Se jos mikä on toimintamme kehittämiselle hyödyllistä.”
Työllistämisen kehitysprojektit ja uudelleenkäytön ekosysteemin kehittäminen toiminnan keskiössä
Kierrätyskeskuksen toiminta on erittäin monipuolista ja ne näkyvät ostoksia tekeville asiakkaille eri tavoin. “Akuutimpana meillä on työllistämistyön kehitysprojektit, ja tietysti myös uudelleenkäytön ekosysteemin kehittäminen elää koko ajan – sekä vaikuttamistyö että oman toiminnan kehittämistyö,” Eeva sanoo. “Tätä kautta teemme kattavan taustatyön kuluttajille siinä, että saisimme heille jatkossakin mahdollisimman monipuolisen valikoiman second hand -tuotteita. Teemme lisäksi entistä enemmän yhteistyötä myös yritysten kanssa tämän tavoitteen saavuttamiseksi.”
Suomen vastuullisin tuote -kilpailu arvioi tuotteet kokonaisvaltaisesti ja puolueettomasti
Kilpailun osallistujat arvioi ja voittajat valitsee Suomen johtavista vastuullisuusasiantuntijoista koostuva riippumaton Vastuullisuuspaneeli. Tuotteet on arvioitu tarkastelemalla kokonaisvaltaisesti vastuullisuusominaisuuksia niiden raaka-aineista ja valmistuksesta aina käyttöön ja kierrätykseen asti. Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan muuhun tuotetarjontaan.