Suomen Vastuullisin tuote -äänestys! Anna äänesi ja osallistu arvontaan

Kategoriat
(uncategorized) Kestävä Elämä -artikkelit Tiedotteet

Kotimaista luonnonkalaa esiin nostava Norron Kalawursti menestyi Suomen vastuullisin tuote -kilpailussa

Kuvassa Vastuullisuuspaneelin jäsen Markus Terho, Norron Roy Norro ja kilpailun mediakumppanin JCDecaux’n Compliance Manager Anna Merentie.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun tavoitteena on nostaa parrasvaloihin kestävää elämäntapaa tukevia tuotteita ja palveluita. Vuoden 2025 vastuullisimmaksi tuotteeksi valittiin Ruoka & juoma -kategoriassa Valmistuttaja Norron ja valmistaja PMN-Chipsters Ahvenanmaan Kalawurstit.

Kilpailun tavoitteena on kirittää ja tukea valmistajia vastuullisempien tuotteiden ja valmistusmenetelmien kehittämisessä. Kilpailun finalistit ja voittajat valitsee riippumaton Vastuullisuuspaneeli.

Kotimaista luonnonkalaa ja elintarviketuotannon sivuvirtakalaa hyödyntävät Norron Kalawurstit ovat vaihtoehto perinteisille grilliherkuille. Särkikalastus vähentää merkittävästi Suomen luonnonvesien rehevöitymistä ja antaa suomalaisille kalastajille mahdollisuuden hyötyä perinteisesti ”roskakalana” ajateltujen kalojen nostamisesta myös ihmisravinnoksi. Tuote on hyvä ja helppo vaihtoehto ulkomaisille kaloille, kuten tonnikalalle.

“Voitto merkitsee paljon!” kertoo Norron Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Roy Norro. “Se on tunnustus siitä työstä, jota on tehty jo kauan ja muistutus siitä, miksi tätä työtä suomalaisen kalankäytön puolesta tehdään. Voitto on samalla viesti elintarvikealalle ja kuluttajille siitä, mihin suuntaan pitäisi mennä. Emme voi ikuisesti jatkaa, kuten viime vuosikymmenet on tehty asioiden on pakko muuttua tai vastassa on ruokajärjestelmän suhteen vielä ikävämpiä ratkaisuja.”

Vastuullisuusarvioinnista tukea viestintään ja markkinointiin

Suomen vastuullisin tuote -kilpailuun Norron sai osallistumaan oman vastuullisuusviestinnän validoinnille. “Vastuullisuudesta on paljon puhetta ja suoranaista viherpesuakin esiintyy paljon. Puolueeton arviointi ja julkinen tarkastelu paljastaa sen, mikä on pelkkää puhetta ja mikä totta.”

Ulkopuolinen arviointi koettiin tärkeäksi. “Toki kaikki on suhteellista ja riippuu tarkasteltavasta näkökulmasta, mutta kyllä yrityksen viestinnässä on merkitystä sille, saako tekemiselleen validoinnin myös muualta,” Ray sanoo. “Vastaavaa ”allekirjoitusta” ei saa muualta, eikä standardoituja vastuullisuusleimoja ole vielä olemassa.”

Vastuullisuusarviointia käytettiin hyödyksi Norron tuotteiden viestinnässä ja markkinoinninssa. “Puolueeton arviointi validoi sen, mitä on oltu tekemässä ja saimme syvyyttä viestintään ja markkinointiin, Ray kertoo. “Nyt voi ylpeästi sanoa ja kertoa vastuullisuudesta, kun sanojana ei ole pelkästään markkinoiva yritys.”

Tuotteiden vastuullisuutta voidaan kehittää useilla eri alueilla

Norron kalawurstien vastuullisuusarviointia Ray Norro kertoo käytettävän myös tuotteiden jatkotuotekehityksen tukena ja mahdollisesti tulevienkin tuotteiden vastuullisuuden kehityksessä. “Itse tuotteen kehityksessä tulee melko nopeasti raja vastaan, mutta teollista prosessia, pakkausta, pakkaamista ja logistiikkaa voi aina yrittää kehittää ja mahdollisuuksia tutkia.”

Suomen vastuullisin tuote -kilpailu arvioi tuotteet kokonaisvaltaisesti ja puolueettomasti

Kilpailun osallistujat arvioi ja voittajat valitsee Suomen johtavista vastuullisuusasiantuntijoista koostuva riippumaton Vastuullisuuspaneeli. Tuotteet on arvioitu tarkastelemalla kokonaisvaltaisesti vastuullisuusominaisuuksia niiden raaka-aineista ja valmistuksesta aina käyttöön ja kierrätykseen asti. Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan muuhun tuotetarjontaan.

Kategoriat
(uncategorized) Kestävä Elämä -artikkelit Tiedotteet

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselle ansaittu voitto Suomen vastuullisin tuote -kilpailun Koti & vapaa-aika -kategoriassa

Kuvassa Vastuullisuuspaneelin jäsen Markus Terho, kilpailun mediakumppanin JCDecaux’n Compliance Manager Anna Merentie sekä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta Tuomas Korkiakangas ja Eeva Louko.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun tavoitteena on nostaa parrasvaloihin kestävää elämäntapaa tukevia tuotteita ja palveluita. Vuoden 2025 vastuullisimmaksi tuotteeksi valikoitui Koti & vapaa-aika -kategoriassa voiton vei Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja sen Second hand -myymälät ja verkkokauppa.

Kilpailun tavoitteena on kirittää ja tukea valmistajia vastuullisempien tuotteiden ja valmistusmenetelmien kehittämisessä. Kilpailun finalistit ja voittajat valitsee riippumaton Vastuullisuuspaneeli.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuluttajille suunnatut Second hand -myymälät ja verkkokauppa ovat kiertotalouden edelläkävijöitä. Kierrätyskeskus on luonut kaikenlaisia kuluttajia varten suunnatun positiivisen ostoskokemuksen, jossa palvelumuotoilulla on luotu aito ja hyväksytty vaihtoehto uuden tuotteen ostamiselle. Kierrätyskeskus tukee lisäksi vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja harjoittaa kiertotaloutta myös korjaus- ja kunnostustoiminnan kautta.

“On hienoa, että raadin mietelmässä nostettiin esiin myös tekemämme työllistämistyö. On tähdellistä sekä meille mutta myös koko yhteiskunnallisten yritysten osalta, että työllistämistyön arvo nähdään ympäristötyön rinnalla tasa-arvoisena alueena,” kommentoi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen viestintäpäällikkö Eeva Louko.

Asiakasymmärrystä vastuullisuusanalyysin avulla

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus tekee jatkuvasti vastuullisuusarviointia jo nyt ja kilpailuun osallistuminen oli yksi lisätapa tehdä tätä vastuullisuustyötä ja täydentää sen työkalupakkia. Tuotteiden ja vastuullisuuden tutkimus tuo uusia tapoja ymmärtää omaa tuotetta kokonaisvaltaisesti ja myös asiakkaan näkökulmasta. “Pyrimme lisäämään asiakasymmärrystämme jatkuvasti ja tämä kilpailu oli mielenkiintoinen mahdollisuus kartoittaa tunnettuuttamme ja toimintamme näkyvyyttä vastuullisena yrityksenä,” Eeva kertoo. “Kyseessä on ulkopuolinen ja neutraali arvio toiminnastamme asiantuntijaraadin mutta toisaalta myös tavallisen ihmisen näkökulmasta. Se jos mikä on toimintamme kehittämiselle hyödyllistä.”

Työllistämisen kehitysprojektit ja uudelleenkäytön ekosysteemin kehittäminen toiminnan keskiössä

Kierrätyskeskuksen toiminta on erittäin monipuolista ja ne näkyvät ostoksia tekeville asiakkaille eri tavoin. “Akuutimpana meillä on työllistämistyön kehitysprojektit, ja tietysti myös uudelleenkäytön ekosysteemin kehittäminen elää koko ajan – sekä vaikuttamistyö että oman toiminnan kehittämistyö,” Eeva sanoo. “Tätä kautta teemme kattavan taustatyön kuluttajille siinä, että saisimme heille jatkossakin mahdollisimman monipuolisen valikoiman second hand -tuotteita. Teemme lisäksi entistä enemmän yhteistyötä myös yritysten kanssa tämän tavoitteen saavuttamiseksi.”

Suomen vastuullisin tuote -kilpailu arvioi tuotteet kokonaisvaltaisesti ja puolueettomasti

Kilpailun osallistujat arvioi ja voittajat valitsee Suomen johtavista vastuullisuusasiantuntijoista koostuva riippumaton Vastuullisuuspaneeli. Tuotteet on arvioitu tarkastelemalla kokonaisvaltaisesti vastuullisuusominaisuuksia niiden raaka-aineista ja valmistuksesta aina käyttöön ja kierrätykseen asti. Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan muuhun tuotetarjontaan.

Kategoriat
(uncategorized) Kestävä Elämä -artikkelit Tiedotteet

Ruukin kehräämön alpakkavaatteet nousivat Suomen vastuullisin tuote -kilpailun yleisön suosikiksi

Kuvassa Vastuullisuuspaneelin jäsen Markus Terho, kilpailun mediakumppanin JCDecaux’n Compliance Manager Anna Merentie sekä Ruukin Kehräämöltä Leena Rajala ja Sini Honkala.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun tavoitteena on nostaa parrasvaloihin kestävää elämäntapaa tukevia tuotteita ja palveluita. Vuoden 2025 kilpailussa Yleisön suosikki -kategorian voitti reilulla äänienemmistöllä Ruukin Kehräämön alpakkavaatteet.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailussa kisasi tänä vuonna yli 170 tuotetta, joiden joukosta yleisö sai äänestää suosikkinsa. Ääniä tuotteille annettiin lähes 5000 ja voiton vei Ruukin Kehräämö alpakkavaatteillaan.

Ruukin Kehräämön alpakkavaatteissa toteutuvat kestävän kiertotalouden elementit

Ruukin kehräämön alpakkavaattet on tehty kestämään aikaa ja käyttöä. Vaatteiden valmistuksessa hävikin minimointiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Tuotteita ei lainkaan värjätä, jolloin valmistuksessa ei vaadita kemikaaleja eikä värjäyksen vedenkäyttöä. Ruukin kehräämön tuotteilla on elinikäinen takuu ja tarjolla on myös vaatteiden huoltopalvelu.

Käyttöä kestävät neuleet neulotaan muotoonsa, jolloin villahävikkiä ei synny. Esimerkiksi alpakkahupparin sama klassinen malli on suunniteltu sopimaan sekä miehille että naisille, aikuisille että lapsille, mikä vähentää varaston kokoa ja tuottaa lisää vaatteiden uudelleenkäyttömahdollisuuksia.

“Halusimme osallistua kilpailuun, koska vastuullisuus on keskeinen osa toimintaamme ja arvojamme,” Sini Honkala, toinen Ruukin Kehräämön perustajista, kertoo. “Alpaca Royal -mallistomme on suunniteltu täyttämään korkeimmat vastuullisuusstandardit, ja kilpailu tarjosi erinomaisen tilaisuuden testata, miten hyvin olemme onnistuneet tässä tavoitteessa. Lisäksi haluamme lisätä tietoisuutta vastuullisesti valmistetuista tuotteista ja inspiroida sekä kuluttajia että muita toimijoita tekemään kestävämpiä valintoja.”

Ulkoinen arviointiprosessi voi tuoda uutta näkökulmaa omaan tuotteeseen

Arviointiprosessi saattaa olla työteliäs. “Ulkoinen arviointiprosessi oli hyvin antoisa ja opettavainen,” Sini kertoo. “Vastuullisuusarviointi tarjosi meille mahdollisuuden tarkastella toimintaamme ulkopuolisen näkökulmasta ja saada konkreettista palautetta. Se vaati koko tuotantoketjun perusteellista läpikäyntiä, mutta samalla se vahvisti sitoutumistamme ja toi esiin vahvuuksiamme sekä kehityskohteitamme.”

Vastuullisuuden arvioinnista selkeyttä toimintatapoihin ja arvojen viestimiseen

Sini kokee, että vastuullisuusarviointi tuotti Ruukin Kehräämölle käytännön hyötyä nopeastikin. “Arviointi auttoi meitä ymmärtämään entistä paremmin, missä olemme

vahvoilla ja missä voimme parantaa. Se toi myös uusia näkökulmia siihen, miten voimme viestiä vastuullisuudestamme asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme avoimesti ja selkeästi. Jo tässä vaiheessa olemme huomanneet, että arvioinnista saadut opit ovat auttaneet meitä selkeyttämään toimintatapojamme ja korostamaan brändimme arvoja.”

Ruukin kehräämössä saatua palautetta käytetään myös toiminnan kehittämisen strategisena työkaluna matkalla kohti entistä vastuullisemmaksi yritykseksi. “Palautteen perusteella voimme asettaa uusia tavoitteita ja parantaa erityisesti niitä osa-alueita, joissa meillä on vielä kehitettävää. Se auttaa meitä myös viestimään vastuullisuudestamme entistä läpinäkyvämmin ja vakuuttavammin.”

Tällä hetkellä Ruukin kehräämössä keskitytään erityisesti toimitusketjun läpinäkyvyyteen. “Vaikka olemme tehneet jo paljon työtä näiden eteen, uskomme, että voimme parantaa dokumentaatiota ja viestintää entisestään. Lisäksi kehitämme jatkuvasti uusia tapoja vähentää ympäristövaikutuksiamme tuotannon kaikilla tasoilla.”

Sini iloitsee Yleisön suosikki -kategorian voitosta. Ruukin kehräämön alpakkahuppari oli myös raadin valitsemana mukana kilpailun finalisteissa Pukeutuminen & hyvinvointi -kategoriassa. “Voitto on meille suuri tunnustus ja osoitus siitä, että työmme vastuullisuuden eteen kantaa hedelmää. Se antaa meille lisämotivaatiota jatkaa kehitystyötä ja vahvistaa uskoamme siihen, että kestävän kehityksen mukaiset arvot ovat myös liiketoiminnan kannalta oikea suunta. Lisäksi se auttaa meitä viestimään tuotteidemme vastuullisuudesta ja laadusta asiakkaille entistä vakuuttavammin.”

Suomen vastuullisin tuote -kilpailu arvioi tuotteet kokonaisvaltaisesti ja puolueettomasti

Kilpailun osallistujat arvioi ja voittajat valitsee Suomen johtavista vastuullisuustutkijoista koostuva riippumaton Vastuullisuuspaneeli. Tuotteet on arvioitu tarkastelemalla kokonaisvaltaisesti vastuullisuusominaisuuksia niiden raaka-aineista ja valmistuksesta aina käyttöön ja kierrätykseen asti. Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan tuotetarjontaan.

Kategoriat
(uncategorized) Kestävä Elämä -artikkelit Tiedotteet

Sievin turvajalkineet loistivat Suomen vastuullisin tuote -kilpailussa pukeutumisen ja hyvinvoinnin kategoriassa

Kuvassa Vastuullisuuspaneelin jäsen Markus Terho, kilpailun mediakumppanin JCDecaux’n Compliance Manager Anna Merentie sekä Sieviltä Oona Sikkilä ja Ilkka Jokinen.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun tavoitteena on nostaa parrasvaloihin kestävää elämäntapaa tukevia tuotteita ja palveluita. Vuoden 2025 vastuullisimmaksi tuotteeksi valikoitui Pukeutuminen & hyvinvointi -kategoriassa Racer Ecotech turvajalkineet.

Kilpailun tavoitteena on kirittää ja tukea valmistajia vastuullisempien tuotteiden ja valmistusmenetelmien kehittämisessä. Kilpailun finalistit ja voittajat valitsee riippumaton Vastuullisuuspaneeli.

Sievin laadukkaat Racer Ecotech S3L turvajalkineet on valmistettu Suomessa. Jalkineet ovat suunniteltu pitkäikäiseksi ja kovaa käyttöä kestäviksi ja erityisen erottuvaksi ne tekee merkittävä määrä kierrätysmateriaaleja. Racer Ecotech S3L on esimerkki siitä, että korkea laatu, pitkäikäisyys ja kierrätysmateriaalien käyttö raaka-aineena voidaan yhdistää. Jalkineet myös valmistetaan energiatehokkaasti hyödyntäen esimerkiksi lämmön talteenottoa ja kaukokylmää tuotantotiloissa.

“Vastuullisuus on tärkeä osa toimintaanne ja voiton avulla voimme inspiroida henkilökuntaa kehittämään prosesseja entistä vastuullisempaan suuntaan sekä sitouttaa henkilökuntaa vastuullisuustavoitteisiin,” Sievin Laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Oona Sikkilä kertoo. “Sievi jatkaa tuotteidensa hiilijalanjäljen sekä yrityksen hiilijalanjäljen laskentaa ja luomme parhaillaan tiekarttaa oman toiminnan hiilijalanjäljen minimoimiseksi. Olemme myös sitoutuneet julkisesti jatkamaan vastuullisuuden kehittämistä.”

Vastuullisuus vaikuttaa kuluttajien ostopäätöksiin

Mukaan kisaan Sievi tuli saadakseen kuvan Racer EcoTech Turvajalkineiden vastuullisuudne nykytilasta ja saadakseen uusia näkökulmia vastuullisuustyöhön. “Yhä useammat yritykset haluavat tehdä yhteistyötä vastuullisten toimijoiden kanssa ja kuluttajat ostopäätöksiä vastuullisuuden perusteella,” Oona kertoo. “Toimitusjohtajamme Juha Jokinen teki aloitteen kilpailuun osallistumisesta, jonka jälkeen tutustuimme edellisvuoden osallistujayrityksiin ja heidän tuotteisiinsa. Kilpailussa oli mukana tuotteita ja palveluita, joissa oli hienosti löydetty uusia näkökulmia vallitsevien käytänteiden rinnalle, ja tämä vakuutti meidät siitä että Sievin Racer EcoTech olisi myös sopiva tuote kisaan. Lisäksi ajattelimme saavamme arvokasta informaatiota tuotteemme nykytilan vastuullisuudesta vastuullisuuspaneelilta.”

Vastuullisuusanalyysi koettiin Sievillä hyväksi työkaluksi. “Vastuullisuusanalyysin perusteella pystyimme arvioimaan Racer EcoTech turvakenkää myös ulkopuolisten vastuullisuusasiantuntijoiden antamien näkökulmien kautta,” Oona sanoo. “Tulemme tutkimaan mitkä analyysin osa-alueet olivat vahvuuksia ja missä olisi mahdollisia kehityskohteita.”

Sievi hyödyntää saamansa palautteen myös tuotteiden jatkokehityksessä ja sisällyttää tulokset tuleviin vastuullisuusraportteihin. “Hyödynnämme vastuullisuusanalyysin tuloksia myös innovatiivisten ja vastuullisten ratkaisujen kehittämiselle tulevissa tuotteissa.”

Turvallisuus, laatu ja vastuullisuus tekivät voittajatuotteen

“Voitolla voimme osoittaa, että turvallisuus, laatu ja vastuullisuus voivat kulkea käsi kädessä,” Oona sanoo. “Pystymme lisäämään kierrätysmateriaalien käyttöä ja tarjoamaan asiakkaalle tiukat turvajalkinestandardit täyttävän tuotteen.”

Sievi aikoo myös viestiä voitosta loppuasiakkaille, jälleenmyyjille, kumppaneille ja muille sidosryhmille. “Näin toimimalla toivomme levittävämme vastuullisuustoimintaa myös muille.”

Suomen vastuullisin tuote -kilpailu arvioi tuotteet kokonaisvaltaisesti ja puolueettomasti

Kilpailun osallistujat arvioi ja voittajat valitsee Suomen johtavista vastuullisuustutkijoista koostuva riippumaton Vastuullisuuspaneeli. Tuotteet on arvioitu tarkastelemalla kokonaisvaltaisesti vastuullisuusominaisuuksia niiden raaka-aineista ja valmistuksesta aina käyttöön ja kierrätykseen asti. Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan tuotetarjontaan.

Kategoriat
(uncategorized) Kestävä Elämä -artikkelit Tiedotteet

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voitot menivät kierrätyskeskukselle, turvajalkineille ja kalawurstille

Voittajien julkistustilaisuudessa K-Kampuksella palkinnot ottivat vastaan Roy Norro, Leena Rajala, Tuomas Korkiakangas, Eeva Louko, Oona Sikkilä, Ilkka Jokinen ja Sini Honkala.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun 2025 voittajat ovat Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Sievin Racer Ecotech turvajalkineet sekä Norron Kalawursti. Yleisön suosikiksi nousi Ruukin Kehräämön alpakkavaatteet ja kunniamaininnan sai Suomen luonnonmaalien savimaali.

Kategorioiden voittajat, yleisön valinta ja kunniamaininnan saaja kukitettiin voittajien julkistustilaisuudessa Helsingissä 27.11.2024.

Huomio kiertotalouteen, hävikin ja jätteen vähentämiseen sekä vastuullisen teollisuuden panostuksiin

Tänä vuonna finaaliehdokkaiden valinnassa kiinnitettiin erityisesti huomiota kiertotalouteen, jätteen vähentämiseen sekä työllistävään vaikutukseen. Ruoka & juoma- kategorian valinnoissa kiinnitettiin erityistä huomiota lisäksi kotimaisen elintarviketuotannon luomaan ruokaturvaan sekä hävikkiä ja energiatehokkuutta parantaviin elintarviketeollisuuden prosesseihin.

Koti & vapaa-aika -kategorian voittaja on Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus

Koti & vapaa-aika -kategoriassa voiton vei Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja sen Second hand -myymälät ja verkkokauppa. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuluttajille suunnatut myymälät ovat kiertotalouden edelläkävijöitä. Kierrätyskeskus on luonut kaikenlaisia kuluttajia varten suunnatun positiivisen ostoskokemuksen, jossa palvelumuotoilulla on luotu aito ja hyväksytty vaihtoehto uuden tuotteen ostamiselle. Kierrätyskeskus tukee lisäksi vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja harjoittaa kiertotaloutta myös korjaus- ja kunnostustoiminnan kautta.

“On hienoa, että raadin mietelmässä nostettiin esiin myös tekemämme työllistämistyö. On tähdellistä sekä meille mutta myös koko yhteiskunnallisten yritysten osalta, että työllistämistyön arvo nähdään ympäristötyön rinnalla tasa-arvoisena alueena,” kommentoi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen viestintäpäällikkö Eeva Louko.

Pukeutuminen & hyvinvointi -kategorian voittaja on Sievin Racer Ecotech turvajalkineet

Pukeutuminen & hyvinvointi -kategoriassa voittaja on Sievin Racer Ecotech S3L turvajalkineet. Suomessa valmistetut laadukkaat jalkineet on suunniteltu pitkäikäiseksi ja kovaa käyttöä kestäviksi. Erityisen erottuvaksi ne tekee merkittävä kierrätysmateriaalien käyttö valmistuksessa. Racer Ecotech S3L on esimerkki siitä, että korkea laatu, pitkäikäisyys ja kierrätysmateriaalien käyttö raaka-aineena voidaan yhdistää. Jalkineet myös valmistetaan energiatehokkaasti hyödyntäen esimerkiksi lämmön talteenottoa ja kaukokylmää tuotantotiloissa.

“Vastuullisuus on tärkeä osa toimintaamme ja voiton avulla voimme inspiroida henkilökuntaa kehittämään prosesseja entistä vastuullisempaan suuntaan sekä sitouttaa henkilökuntaa vastuullisuustavoitteisiin,” Sievin Laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Oona Sikkilä kertoo. “Sievi jatkaa tuotteidensa sekä yrityksen hiilijalanjäljen laskentaa ja luomme parhaillaan tiekarttaa oman toiminnan hiilijalanjäljen minimoimiseksi. Olemme myös sitoutuneet julkisesti jatkamaan vastuullisuuden kehittämistä.”

Ruoka & juoma -kategorian voitti Norron Kalawurstit

Ruoka & juoma -kategorian voitti Valmistuttaja Norron ja valmistaja PMN-Chipsters Ahvenanmaan Kalawurstit. Kotimaista luonnonkalaa ja elintarviketuotannon sivuvirtakalaa hyödyntävä Kalawursti on vaihtoehto perinteisille grilliherkuille. Särkikalastus vähentää merkittävästi Suomen luonnonvesien rehevöitymistä ja antaa suomalaisille kalastajille mahdollisuuden hyötyä perinteisesti roskakalana ajateltujen kalojen nostamisesta myös ihmisravinnoksi. Tuote on hyvä ja helppo vaihtoehto ulkomaisille kaloille, kuten tonnikalalle.

“Voitto merkitsee paljon!” kertoo Norron Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Roy Norro. “Se on tunnustus siitä työstä, jota on tehty jo kauan ja muistutus siitä, miksi tätä työtä suomalaisen kalankäytön puolesta tehdään. Voitto on samalla viesti elintarvikealalle ja kuluttajille siitä, mihin suuntaan pitäisi mennä. Emme voi ikuisesti jatkaa, kuten viime vuosikymmenet on tehty – asioiden on pakko muuttua tai vastassa on ruokajärjestelmän suhteen vielä ikävämpiä ratkaisuja.”

Yleisön suosikki on Ruukin Kehräämön alpakkavaatteet

Suomen vastuullisin tuote -kilpailuun kuului myös Yleisön suosikki -kategoria, jossa voiton vei Ruukin Kehräämön alpakkavaatteet. Alpakkavaatteet on tehty kestämään aikaa ja käyttöä ja niiden valmistuksessa hävikin minimointiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Tuotteita ei värjätä, jolloin valmistuksessa ei vaadita kemikaaleja eikä värjäyksen vedenkäyttöä. Vaatteilla on elinikäinen takuu ja tarjolla on myös vaatteiden huoltopalvelu.

“Voitto on meille suuri tunnustus ja osoitus siitä, että työmme vastuullisuuden eteen kantaa hedelmää,” kertoo Sini Honkala Ruukin Kehräämöstä. “Se antaa meille lisämotivaatiota jatkaa kehitystyötä ja vahvistaa uskoamme siihen, että kestävän kehityksen mukaiset arvot ovat myös liiketoiminnan kannalta oikea suunta.”

Kunniamaininta Suomen luonnonmaalien Savimaalille

Kilpailussa kunniamaininnan sai Suomen luonnonmaalien Auro 331 Savimaali. Monikäyttöinen ja hyvin säilyvä maali on valmistettu 100 % orgaanisista raaka-aineista, se on kokonaan biohajoava ja voidaan kompostoida. Hengittävillä ja myrkyttömillä maaleilla voidaan tehdä tervellisempiä ja kestävämpiä rakennuskantoja, jotka kestävät pitkään ja ovat helpommin uusiokäytettävissä. Myös maalin raaka-aineiden tuotantoon on kiinnitetty huomiota, jolloin tuotteen kestävyyttä on mietitty aidosti kehdosta hautaan.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailu

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun järjestää suomalainen vastuullisuusteknologiayritys Infine kumppaninaan JCDecaux. Kilpailun tavoitteena on nostaa parrasvaloihin kestävää elämäntapaa tukevia tuotteita ja palveluita. Kilpailu kirittää ja tukee valmistajia vastuullisempien tuotteiden ja valmistusmenetelmien kehittämisessä. Kilpailun finalistit ja voittajat valitsee riippumaton Vastuullisuuspaneeli, ja kilpailuun kuuluu myös yleisöäänestyskategoria. 

Suomen vastuullisin tuote on arvioitu tarkastelemalla kokonaisvaltaisesti tuotteen vastuullisuusominaisuuksia. Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan muuhun tuotetarjontaan.

Osallistuvien tuotteiden valmistajat saavat tuotteistaan Infinen ja Vastuullisuuspanelin syvälliset ja tieteeseen perustuvat vastuullisuusarviot sekä näkyvyyttä Ostavastuullisesti.fi-sivuston kautta. Voittajatuotteet myös palkitaan Infinen yhteistyökumppanin JCDecaux’n tarjoamalla ulkomainosnäkyvyydellä, jonka arvo on 50 000 €.

Suomen vastuullisimman tuotteen valitsi Vastuullisuuspaneeli, johon kuuluu Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme, Syken Ilmastoratkaisut-yksikön johtaja ja Kansallisen ilmastopaneelin jäsen professori Jyri Seppälä, Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani ja soveltavan ekologian professori Mikko Mönkkönen, BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava sekä Sitran Kestävä arki -projektin johtaja Markus Terho. Asiantuntijapaneelin tuotetarkastelua tuki Infinen tuottamat tuotteiden vastuullisuusarvioinnit.

Kategoriat
(uncategorized) Kestävä Elämä -artikkelit Tiedotteet

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun finalistit on valittu

Suomen Vastuullisimman tuotteen valitseva Vastuullisuuspaneeli on nimennyt finalistit kaikkiin Suomen vastuullisin tuote -kilpailun kategorioihin: Ruoka & juoma, Pukeutuminen & hyvinvointi sekä Koti & vapaa-aika. Finalistit kisaavat kukin oman kategoriansa voitosta, ja viime vuoden tapaan myös yleisö pääsee äänestämään suosikkejaan kaikkien tuotteiden joukosta 26.11.2024 saakka. Sekä yleisön suosikki että voittajat julkaistaan torstaina 28.11.2024 ostavastuullisesti.fi-sivustolla.

Vuoden 2025 Suomen vastuullisin tuote -kilpailun finalistit:

Koti ja Vapaa-aika -kategoria

Pukeutuminen & hyvinvointi -kategoria

Ruoka ja Juoma -kategoria

Tulevaisuus rakennetaan yhä enemmän kuluttajien toimesta

Tämän vuoden kilpailuun Vastuullisuuspaneeli hyväksyi kaikkien hakijoiden joukosta yli 170 tuotetta ja palvelua yli 80 yritykseltä

Minkälainen on vastuullinen tuote

Kilpailun tuotteet ovat kestävämpiä valintoja, koska ne täyttävät jonkin kuluttajan arkeen liittyvän tarpeen verrokkejaan kestävämmin. Vastuullisuus voi liittyä esimerkiksi tuotteen tuotantotapaan tai käytettävyyteen sen koko elinkaaren aikana, tuote voi auttaa korvaamaan vähemmän vastuullisen tuotteen tai auttaa kestävän elämäntavan ylläpidossa, esimerkiksi jätteen tuottamista vähentämällä.

Tuotteiden tarkastelussa otettiin huomioon myös suhteellinen vastuullisuus eli se, että kuluttajan tulisi voida tehdä kestävämpiä valintoja itselleen tärkeiden tuotekategorioiden sisällä. Tuotteiden vastuullisuutta arvioidaan aina suhteessa saman tuotekategorian senhetkiseen vastuullisuuden tasoon. Kestävän tuotannon ja kulutuksen eri osa-alueiden pitkän linjan asiantuntijoista koostuva Vastuullisuupaneeli ei siis vertaa lattiamattoa ja perunaa keskenään vaan kodin tekstiilejä keskenään ja ruuan lisukkeita keskenään. 

Täydellisiä ratkaisuja ei vastuullisuuden saralla vielä ole eikä sellaisia edellytetä, mutta tuotannon kehittyessä kestävämpään suuntaan myös kilpailun vaatimustaso tulee nousemaan jatkuvasti.

Huomio kiertotalouteen, hävikin ja jätteen vähentämiseen sekä vastuullisen teollisuuden panostuksiin

Tänä vuonna finaaliehdokkaiden valinnassa kiinnitettiin Koti & vapaa-aika sekä Pukeutuminen & hyvinvointi -kategorioissa erityisesti huomiota kiertotalousratkaisuihin ja jätteen vähentämiseen. Kiertotaloudessa tuotteiden elinkaaressa otetaan huomioon sen kestävyys, korjattavuus, uusiokäyttö ja kierrätys. Tuote voi myös osaltaan vähentää jätteen syntymistä sekä sen valmistuksessa että käyttötavaltaan, jolloin itse tuote auttaa vähentämään kertakäyttötuotteiden käytöstä syntyvää jätettä. 

Ruoka & juoma-kategorian valinnoissa kiinnitettiin erityistä huomiota kotimaisen elintarviketuotannon luoman ruokaturvan ylläpitoon, hävikkiä ja energiatehokkuutta parantaviin elintarviketeollisuuden prosesseihin sekä työllistävään vaikutukseen.

Tutustu finalisteihin

Koti ja Vapaa-aika

Suomen luonnonmaalit: Auro 331 Savimaali

Monikäyttöinen ja hyvin säilyvä Auro 331 Savimaali on valmistettu 100 % orgaanisista raaka-aineista. Se on kokonaan biohajoava ja voidaan kompostoida, eikä se keskivertomaaleista poiketen ole vaarallista jätettä. Se ei sisällä mitään synteettisiä eikä haitallisia aineita ja maalauksen aikana välineet voidaan pestä vedellä.

Hengittävillä ja myrkyttömillä maaleilla voidaan tehdä tervellisempiä ja kestävämpiä rakennuskantoja, jotka kestävät pitkään ja ovat helpommin uusiokäytettävissä. Myös maalin raaka-aineiden tuotantoon on kiinnitetty huomiota, jolloin tuotteen kestävyyttä on mietitty aidosti kehdosta hautaan.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus: Second hand -myymälät ja verkkokauppa

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kuluttajille suunnatut second hand -myymälät ovat kiertotalouden edelläkävijöitä. Kierrätyskeskus on luonut kaikenlaisia kuluttajia varten suunnatun positiivisen ostoskokemuksen, jossa palvelumuotoilulla on luotu aito ja hyväksytty vaihtoehto uuden tuotteen ostamiselle. 

Kierrätyskeskus tukee lisäksi vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja harjoittaa kiertotaloutta myös korjaus- ja kunnostustoiminnan kautta.

Heica: Fluffy feeder syöntityyny hevosille

Fluffy feeder syöntityyny hevosille on teollisuuden ylijäämäkankaista ja kierrätysturvavöistä Suomessa valmistettu virikkeistämistuote hevosen ruokailuun. Monikäyttöinen ja kestävä tuote voi parantaa eläimen hyvinvointia ja mikä tärkeintä, edesauttaa lajityypillisen käyttäytymisen toteutumista.

Lajityypillisen käyttäytymisen toteutuminen on tärkeää kaikille eläimille, ja lajityypillisen syömiskäyttäytymisen tukeminen myös hevosilla on osa vastuullista eläintenpitoa.

Puustelli Group: Puustelli Miinus keittiö

Kotimainen Puustelli Miinus keittiö on suunniteltu kestämään aikaa ja arkea. Modulaarisia, tavallista huonekalulevyä paremmin kosteutta kestävästä komposiitista valmistettuja osia voi vaihtaa rungossa keskenään ja pidentää keittiön käyttöikää arjen tarpeiden muuttuessa. Keittiön osat ovat uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä ja niiden hiilijalanjälki on pienempi kuin keskimääräisellä keittiöllä.

Puustelli Miinus mahdollistaa kiertotaloutta alkaen hävikin vähentämisestä ja puuteollisuuden hukkavirtojen hyödyntämisestä valmistusvaiheessa ja jatkuen pitkäikäisyyteen, kestävyyteen ja kierrätettävyyteen. 

Moccamaster: kahvinkeittimet

Moccamasterin kahvinkeittimet on rakennettu kestämään. Laadukas keitin on täysin kierrätettävistä materiaaleista valmistettu, se voidaan myös korjata ja huoltaa ja siihen on tarjolla varaosia.

Moccamasterin kahvinkeittimet on tehty kestämään vuosikymmeniä ja sen taustalla on ajatus, että ihminen ostaa tuotteen vain kerran. Kahvinkeittimet ovat oivallinen esimerkki tuotteesta, jossa vastuullisen tuotteen ei tarvitse olla uutta ja ihmeellistä, vaan luotettavaa, kestävää ja korjattavaa. 

Hansikas ikoni

Pukeutuminen ja Hyvinvointi

Vai-ko: Hanki Beanie kierrätysvillapipo

Hanki Beanie kierrätysvillapipot on valmistettu 100 % kierrätysmateriaaleista, jotka ovat peräisin kuluttajien käytöstä poistuneista tekstiileistä. Pipot neulotaan muotoonsa, jolloin valmistuksessa ei synny lainkaan leikkuujätettä.

Kierrätetyistä loppuun käytetyistä villapaidoista valmistettu Hanki Beanie on aito kiertotalousvaate, joka on onnistuneesti ja laadukkaasti valmistettu post-consumer waste -materiaalista eli kulutushyödykkeiden käytöstä syntyneestä jätteestä. Tämän tyyppisten tuotteiden valmistus on tulevaisuutta tekstiilialalla. 

LUMENE: Nordic Sensitive [Herkkä] Rauhoittava ja ravitseva päivävoide

LUMENE:n Rauhoittavan ja ravitsevan päivävoiteen valmistuksessa hyödynnetään suomalaisen elintarviketuotannon sivuvirtoja. Tuotteen valmistuksessa on kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen sekä vedenkäytön vähentämiseen. Tuote ei sisällä eläinperäisiä ainesosia ja tuote täyttää Allergia-, Iho- ja Astmaliiton allergiakriteerit ja sopii näin ollen useimmille käyttäjille. 

LUMENE on tehnyt laskentaan perustuvaa tutkimustyötä tuotteen hiilijalanjäljen pienentämiseksi. LUMENEN tutkimuksessa pakkauksen huomattiin muodostavan 35% tuotteen hiilijalanjäljestä, mikä johti pakkauksen vaihtamiseen kotimaiseen biomuovipakkaukseen, jonka hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi. Pakkaus on valmistettu suomalaisesta hakkeesta.

Ruukin Kehräämö: Unisex Alpakkahuppari

Ruukin kehräämön Alpakkahuppari on tehty kestämään aikaa ja käyttöä. Valmistuksessa hävikkiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Tuotteita ei värjätä, jolloin valmistuksessa ei vaadita kemikaaleja eikä värjäyksen vedenkäyttöä. Ruukin kehräämön tuotteilla on elinikäinen takuu ja tarjolla on myös vaatteiden huoltopalvelu.

Alpakkahupparissa toteutuvat kestävän kiertotalouden elementit. Käyttöä kestävä huppari neulotaan muotoonsa, jolloin villahävikkiä ei synny. Sama klassinen malli on suunniteltu sopimaan sekä miehille että naisille, aikuisille että lapsille, mikä vähentää varaston kokoa ja tuottaa lisää uudelleenkäyttömahdollisuuksia.

Sievi: Racer Ecotech S3L turvajalkineet

Sievin laadukkaat Racer Ecotech S3L turvajalkineet on valmistettu Suomessa. Tuote on suunniteltu pitkäikäiseksi ja kovaa käyttöä kestäviksi. Erityisen erottuvaksi Racer Ecotech S3L turvajalkineet tekee merkittävä määrä kierrätysmateriaaleja. Ne täyttävät turvajalkineille asetetut standardit.

Racer Ecotech S3L on esimerkki siitä, että korkea laatu, pitkäikäisyys ja kierrätysmateriaalien käyttö raaka-aineena voidaan yhdistää. Jalkineet myös valmistetaan energiatehokkaasti hyödyntäen esimerkiksi lämmön talteenottoa ja kaukokylmää tuotantotiloissa.

Nomai: Kuukuppi

Suomessa lääketieteellisestä silikonista valmistettu Nomai kuukuppi kestää käytössä vuosia ja sillä voi korvata suuren määrän kertakäyttöisiä kuukautissuojia. 

Kertakäyttöisistä siteistä ja tamponeista voi syntyä jopa yli 100 kiloa huonosti maatuvaa ja muovia sisältävää jätettä menstruoivan henkilön elämän aikana. Kotimaisen ja laadukkaan kuukupin käyttöikä on 5-10 vuotta, mikä auttaa vähentämään huomattavasti käyttäjänsä jätteentuotantoa. 

Ruoka ja Juoma

Norron: Kalawurstit

Kotimaista luonnonkalaa ja elintarviketuotannon sivuvirtakalaa hyödyntävä Kalawursti on vaihtoehto perinteisille grilliherkuille. 

Kalawursti käyttää raaka-aineenaan innovatiivisesti kotimaisia luonnonkaloja, kuten särkiä ja lahnoja, sekä kasvatettujen kalojen sivuvirtaa, kuten lohen fileerauksessa syntyviä laadukkaita sivuleikkuupaloja. Särkikalastus vähentää merkittävästi Suomen luonnonvesien rehevöitymistä ja antaa suomalaisille kalastajille mahdollisuuden hyötyä perinteisesti roskakalana ajateltujen kalojen nostamisesta myös ihmisravinnoksi. Tuote on hyvä ja helppo vaihtoehto ulkomaisille kaloille kuten tonnikalalle.

Voima-Papu Finland, Karviaisten tila: Voima-Papu härkäpapurouhe

Voima-papu härkäpapurouhe on valmistettu omalla tilalla kasvatetusta härkäpavusta. Sen viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita. Voima-Papu härkäpapurouhe ei sisällä muuta kuin härkäpapua, joten se on monikäyttöistä ja monille sopivaa.

Kotimainen härkäpapu tukee pölyttäjien elämää ja kasvi parantaa kasvualustaansa sitomalla typpeä maaperään. Karviaisten tilalla papujen kasvatuksessa ja tuotteen jalostuksessa ei käytetä lainkaan vettä, jonka käyttö on elintarviketuotannossa usein suurta. Härkäpapurouhe on myös kotimainen lähivaihtoehto ulkomaiselle soijarouheelle.

Herkkumaa Oy: Tomaattinen pastakastike

Herkkumaa Pastakastikkeissa on kiinnitetty erityistä huomiota energiatehokkuuteen, eikä niiden valmistuksessa käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita.

Herkkumaa Oy on investoinut esimerkillisellä tavalla kotimaiseen kestävämpään elintarvikkeiden jalostukseen. Tuotannon energiatehokkuutta on parannettu muun muassa omalla energiavarastointiyksiköllä. Herkkumaa ottanut käyttöön tuotteiden jalostamisessa suljettuja vesikiertoja, jolla on onnistuttu vähentämään jopa puolet veden käytöstä tuotannossa. Koska elintarvikkeiden valmistus ja jalostaminen vaatii keskimäärin suuria määriä vettä, merkkittävä vedenkäytön vähentäminen on erittäin tärkeää.

Pohjolan Peruna: ROOTY Perunamuusi

ROOTY Perunamuusi on 100 % kotimaisesta perunasta valmistettu lisuke, jonka tuotantoprosessissa on huomioitu erityisesti kiertotalousnäkökulmat.

Pohjolan Perunan perunamuusi on kuivattua ja monikäyttöistä kotimaista perunaa. Tuote on erityisen hyvin säilyvää, kuivavarastoitavaa ja kevyttä, mikä vähentää varastoinnin energiankulutusta ja kokonaishävikkiä. Tuotannossa on panostettu kotimaiseen energiatehokkaaseen elintarviketuotantoon ja jalostusprosessin. Pohjolan Perunalla on tuotannon yhteydessä myös oma vedenpuhdistamo ja biokaasulaitos, joilla saadaan talteen ja edelleen hyötykäyttöön ravinteita sekä energiaa.

Snafu: Silmusalaatti rouskuva

Luomuviljelty Snafun Silmusalaatti on energiatehokkaasti kasvatettua proteiinipitoista kasvisravintoa. 

Snafu viljelee ituja ja versoja uusiutuvan energian avulla energiatehokkaasti uusiokäytettyyn teollisuusrakennukseen rakennetulla vertikaaliviljelmällä. Vertikaaliviljely on erityisen tehokas tapa viljellä kasvihuoneolosuhteita vaativia kasveja ja sillä saadaan tuotettua lähes puolet suurempi sato perinteiseen kasvihuoneviljelyyn verrattuna.

 

Lisätietoa ja yhteydenotot:

Annukka Lehtonen
Infine
annukka@infine.fi

+358 40 738 2359

Kategoriat
(uncategorized) Kestävä Elämä -artikkelit

Kaikki valinnat vaikuttavat – kuinka tukea kuluttajia siirtymässä kiertotalouteen?

Kotitalouksien kulutuksen jatkuva kasvu uhkaa syödä esimerkiksi teknologialla ja innovaatioilla saavutetut hyödyt taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Tulotasomme on noussut, ja mitä enemmän ihmisillä on käytössään rahaa, sitä enemmän me yleensä myös kulutamme.

Suomen ilmastopaneeli on arvioinut, että kotitalouksien hiilijalanjäljen tulisi pienentyä noin 70 prosenttia, kun verrataan vuoden 2016 hiilijalanjälkeä vuoden 2030 ilmastotavoitteisiin. Jos haluamme pysäyttää käynnissä olevan kehityksen, on meidän juuri kuluttajan roolissa kannettava kortemme kekoon ja tarkasteltava omia kulutustottumuksiamme.

Kulutus ei tule häviämään, mutta sen tapoja voidaan muuttaa kestävämmälle pohjalle, muun muassa kiertotalouden mekanismeja hyödyntäen. Kiertotalouteen perustuvilla ratkaisuilla voidaan tehdä nopeaa siirtymää maailmaan, jossa tuotanto ja kulutus pohjaavat esimerkiksi palveluihin. Jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen perustuvat palvelut luovat vaihtoehdon omistamiselle ja vähentävät luonnonvarojen ylikulutusta. Vaakalaudalla ei ole vain ilmasto, vaan koko herkkä ekosysteemi, biodiversiteetti ja lajiston monimuotoisuus.

Jotta kulutus voidaan viedä kestävämmälle pohjalle, tarvitaan sekä tietoa että tahtoa muutoksen aikaansaamiseen. Tällä hetkellä muutosta tuntuu vaikeuttavan erityisesti tiedon puute. Yhdessä Babler Median kanssa tekemämme kuluttajakyselyn (11/2020) mukaan kolme neljästä vastaajasta haluaa jo tehdä kestävämpiä valintoja, mutta vastuullisuus koetaan vaikeaksi asiaksi hahmottaa. Omien tarpeiden täyttäminen kestävillä vaihtoehdoilla on usein myös tilannesidonnaista, eikä suoraviivaisia helppoja ratkaisuja ei ole tarjolla. Valintojen tekemistä vaikeuttaa myös saatavilla olevan tiedon hajanaisuus sekä epäluottamus yritysten vastuullisuusviestintään. Erityisen haastaviksi koettiin hyvien valintojen tekeminen asumisen, liikkumisen sekä pukeutumisen suhteen – siis jokapäiväisen elämän alueilla.

Kolme neljästä vastaajasta haluaa jo tehdä kestävämpiä valintoja, mutta vastuullisuus koetaan vaikeaksi asiaksi hahmottaa.

Kuluttajakiertotalouden osaamisalusta -hankkeessa lähdimme keväällä 2022 rakentamaan ratkaisua, joka tukisi ja helpottaisi kiertotalouden mukaisten valintojen tekemistä tavallisessa arjessa. Kohteiksi palvelukehityksessä rajasimme pukeutumisen (vaatteet, kengät ja asusteet) sekä kodin kalusteet, joiden huoltaminen ja korjaaminen eivät välttämättä vaadi erikoisosaamista, mutta joihin liittyen on toisaalta jo vakiintunutta palvelutarjontaa.

Toteutimme kaksi kuluttajatutkimusta syventääksemme ymmärrystämme ihmisten kokemista esteistä, mahdollisuuksista ja asenteista suhteessa kiertotalouden mukaisten palveluiden käyttämiseen tai omistamiensa asioiden elinkaaren pidentämiseen itse. Sekä sosiaalisessa mediassa tehdyn kevyen barometrin että syventävien kuluttajahaastatteluiden perusteella kiertotalous aihepiirinä on jo tuttua, ja esimerkiksi korjaustaidoilla koetaan olevan keskeinen rooli resurssien käytön kannalta kestävän tulevaisuuden luomisessa. Jopa 85 % somebarometriin vastanneista (n=150–300) ilmoitti huoltavansa ja korjaavansa vaatteita ja muita tekstiilejä. Myös kodin kalusteiden osalta 84 % vastanneista ensisijaisesti korjaisi tai korjauttaisi kalusteen ennemmin kuin ostaisi uuden tilalle. Palveluista eniten vastaajien keskuudessa hyödynnettiin suutarien (73 %)  ja ompelijoiden (52 %) palveluita.

Vaikka kyselyiden perusteella korjaaminen ja huoltaminen mielletään laajasti kestäväksi tavaksi toimia, tämän päivän ongelmana on kuitenkin usein joko ajan, välineiden tai omien taitojen puute. Myös korjaustöiden ulkoistamisen palveluntarjoajille koettiin vaativan sellaista osaamista ja aikaa, jota ei nykyihmisellä aina ole. Millaiset viat tai rikkoutumiset ovat korjattavissa? Kuinka paljon korjauttaminen maksaa? Löytyykö palveluntarjoaja riittävän läheltä? Ja ennen kaikkea – mitä kannattaa korjata?

Kaikkien tulisi voida olla osa ratkaisua ja kaikkien panosta tarvitaan. Kuluttajatutkimukset kaikkialla tällä hetkellä vahvistavat kuitenkin samaa: Nykyinen toimintaympäristömme on monimutkainen ja sen vuoksi kestävien valintojen tekeminen ei ole suoraviivaista. Aiheen ympärillä on paljon epävarmuutta.

Kaikkien tulisi voida olla osa ratkaisua ja kaikkien panosta tarvitaan.

Sen vuoksi me olemme halunneet olla mukana tuomassa myös kiertotaloutta lähemmäs ja helpommin lähestyttäväksi ihmisille. Ostavastuullisesti.fi on alun perin luotu tukemaan kuluttajia juuri valintojen tekemisessä. Palvelu kokoaa yhteen alan asiantuntijoiden kuratoiman valikoiman vastuullisia tuotteita ja palveluita sekä vinkkejä kestävään elämäntapaan. Kestävän tuotannon ja kulutuksen huippuammattilaisista koostuva Vastuullisuuspaneeli arvioi jokaisen sivustolla nähtävän tuotteen ja palvelun, jotta kuluttajat voivat luottaa niiden olevan vastuullisia. Palvelun tavoitteena on tehdä näkyväksi sitä valikoimaa, jonka joukosta tehdyillä valinnoilla voimme jo vaikuttaa kestävämmän elämäntavan puolesta. Moni sivustolla mukana olevista tuotteita tai palveluista hyödyntää jo kiertotalouden mekanismeja, muun muassa yhteiskäytön ja erilaisten lainapalveluiden avulla tai käyttämällä esimerkiksi muun tuotannon sivuvirtoja ja erilaisia ylijäämämateriaaleja.

Hankkeessa päädyimme kuluttajakartoitusten sekä korjauspalveluita tuottavien yrittäjien haastatteluiden perusteella suuntaamaan kehitettävää ratkaisua erityisesti tuon ensimmäisen kynnyksen laskemiseen: mitä minä voin ja mitä minun kannattaa tehdä korjausta tai huoltoa kaipaavan vaatteen tai kalusteen kanssa. Yksinkertaista diagnostiikkaa, joka ohjaa joko etsimään palveluntarjoajaa lähialueelta tai kokeilemaan kuratoituja tee-se-itse -ohjeita.

Tuomalla kaikkia näitä vaihtoehtoja aktiivisesti kuluttajien tietoisuuteen ja tekemällä valintoja silloin kun se on meille mahdollista, voimme yhdessä kehittää elämäntapaamme planeetan kantokyvyn huomioivaksi ja pienentää arkisesta elämästämme aiheutuvia päästöjä.

Lähteitä: Sitra, kiertotalousSitran lausunto ilmastovuosikertomuksestaYmpäristöministeriön ilmastovuosikertomus

Artikkeli on julkaistu ensimmäistä kertaa syksyllä 2022 kuluttajakiertotalous-blogissa.